×

Як підібрати зчеплення на мотоблок?

Зчеплення на мотоблоці відповідає за кілька завдань. Головні функції – передача моменту обертання, з’єднання та від’єднання двигуна з редуктором під час перемикання швидкостей. Додатково на цей вузол кладеться відповідальність за зниження коливань при роботі трансмісії, а також за плавні зупинки та початок руху. Від того, яке зчеплення на мотоблок встановлено, великою мірою залежить простота та зручність експлуатації техніки.

Зміст

  1. Пристрій та принцип роботи зчеплення на мотоблоці
  2. Види зчеплення на мотоблок
  3. Які причини поломки зчеплення на мотоблоці?
  4. Як підібрати якісне зчеплення для мотоблока?

Пристрій та принцип роботи зчеплення на мотоблоці


Мототехніку оснащують зчепленням кількох видів. Про найпоширеніші Moroblok-Tata розповість у наступному пункті матеріалу. Поки ж для наочності розберемо конструкцію та суть дії на прикладі багатодискового пристрою з натискною пружиною. Механізм вважається стандартним і знаходить застосування у низці мотоблоків, культиваторів.

кнопка дізнатися ціни

До складу вузла входять:

  • ведуча та ведена напівмуфти, диски;
  • тарілчаста пружина;
  • упорне кільце.

У мототехніці з таким пристроєм трансмісії має бути передбачений картер зчеплення.

У фоновому режимі, коли важіль керування не опущений, пружина притягує один до одного диски. Це створює достатню тертя для передачі обертального моменту від двигуна до КПП. Коли ж оператор вичавлює важіль управління, то зусилля від цієї дії через трос, вичавні підшипники і ведену напівмуфту здавлює пружину. Диски розходяться, і підключення до ДВЗ переривається.

Види зчеплення на мотоблок

Види зчеплення на мотоблок


Зробити вибір, ґрунтуючись виключно на типі зчеплення – не ідеальне рішення. Крім нього важливо врахувати сумісність із мототехнікою, наявність сертифікатів та репутацію виробника. Однак не можна заперечувати, що конструкція зчеплення впливає на експлуатацію мотоблока. Ось основні варіанти пристрою з їх особливостями:

  • Ремінне, клинопасове – просте в обслуговуванні, складається з недорогих деталей і розхідників. Призначений для мотоблоків легкого та середнього класу. З недоліків – невисока надійність і необхідність часто міняти ремені, що зносилися.
  • Дискове – влаштовано складніше клинопасового і вважається більш надійним. Конструкція розрахована на сполучення з потужними двигунами (до 17 к. с.).
  • Відцентрове — один із варіантів зчеплення для техніки з автоматичною КПП. З ним диференціал забезпечує плавний вхід у повороти. Однак сам механізм схильний до виклику пробуксовок і досить вимогливий у техобслуговуванні.
  • Фрикційне (механічне) – з компонентами у формі диска чи конуса. У пристрої цього типу провідна деталь сильно пов’язана з колінвалом, а ведена — з первинним валом коробки перемикання передач. Така конструкція надійна і невибаглива, тому мотоблоки з подібним зчепленням набули поширення у фермерів.

Самохідні с/г машини також іноді оснащуються гідравлічним зчепленням. Його принцип роботи заснований на тому, що при натисканні на важіль змінюється тиск робочої рідини, що приводить в дію поршень, а потім вилку вимкнення.

Які причини поломки зчеплення на мотоблоці?


Часто проблемою для власника мотоблока стає пробуксування (прослизування) зчеплення. При такій неполадці спочатку слід перевірити, чи досить натягнутий трос, який передає сигнал від важеля управління.

У мотоблоках з клинопасовим механізмом причиною неправильної роботи зчеплення нерідко стає поганий стан ременів (слабкий натяг, знос) або шківа (якщо на нього потрапило масло, на якому ремені прослизають). У таких випадках ремонт простий – потрібно провести очищення компонентів передачі, при необхідності підтягнути ремінь або замінити його на новий.

Пробуксовка из-за загрязнения поверхностей маслом характерна и для дискового сцепления сухого типа. Для восстановления работоспособности необходимо очистить от смазочного материала ведущий и ведомый элементы, просушить их и установить обратно в систему.

дискове зчеплення для мотоблоку в зборі

Пробуксовка через забруднення поверхонь маслом характерна і для дискового зчеплення сухого типу. Для відновлення працездатності необхідно очистити від мастильного матеріалу провідний та ведений елементи, просушити їх та встановити назад у систему.

Винуватцями прослизання також виявляються:

  • Відсутність зазору у муфті. Необхідно відрегулювати відстань між натискним елементом та підшипником.
  • Впала жорсткість пружини, що стискає. Запчастину необхідно змінити.
  • Зношування фрикційного шару на диску. Також проводиться ремонт із заміною.

Друга за популярністю неполадка – неповне виключення. Причину потрібно шукати у пошкодженнях дисків зі зміною форми та сильному терті на шліцях. У муфтах з масляними ваннами поломки можуть бути викликані неправильно підібраним мастилом.

Продовжити життя трансмісії допомагає дотримання простих принципів керування мотоблоком. Намагайтеся при зміні швидкостей включати зчеплення плавно, не утримуйте важіль у проміжному положенні, уникайте довгих пробуксувань коліс.

Як підібрати якісне зчеплення для мотоблока?


Якщо ви хочете внести зміни в трансмісію, варто врахувати, що не кожне зчеплення придатне під вашу модель мотоблока. Серед іншого обмеження стосуються потужності техніки. Маломощної самохідної машини для роботи на невеликих ділянках підійде ремінне зчеплення. Воно недороге і окупається за невеликих обсягів робіт, навіть якщо враховувати витрати на розхідники.

Якісним рішенням для мотоблока середнього чи важкого класу стане однодисковий вузол сухого типу із фрикційною муфтою. Сильні сторони механізмів цієї конструкції – ефективне збереження обертального моменту, великий ресурс і простота в обслуговуванні.

Для техніки з дизельним двигуном оптимальним рішенням стане зчеплення одного з дискових типів. Такі механізми надійні та підтримують плавний початок руху.

кнопка дізнатися ціни

Рейтинг статті:
Зірок: 1Зірок: 2Зірок: 3Зірок: 4Зірок: 5
(3 оцінок, середня: 3,70 з 5)
Loading...
×

Корзина

× Войти с google
успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

РегистрацияЗабыли пароль?
успешный текст
ошибка текст

Он будет вашим логином

не менее 6 символов

не менее 6 символов

успешный текст
ошибка текст
успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

Забыли пароль?

Если вы забыли пароль, мы вышлем вам его на email

успешный текст
ошибка текст

успешный текст
ошибка текст

Регистрация
×
×
Виберіть мову
×
Кредит